Przepis na Polędwica z sosem
SKŁADNIKI DO POLĘDWICA Z co to jest
Gotowanie Polędwica z sosem anchois. Składniki do szalotki    •  10 łyżek śmietanki słodkiej    • .

Jak ugotować Polędwica z sosem anchois

Definicja POLĘDWICA Z SOSEM ANCHOIS: Składniki •  4 plastry polędwicy wołowej
  
•  3 szalotki
  
•  10 łyżek śmietanki słodkiej
  
•  3 listki szałwii
  
•  5 filetów anchois (sardeli) w oliwie
  
•  3 łyżki oliwy
  
•  4 łyżki masła
  
•  sól, pieprz
  
•  4 ziemniaki
  
•  olej do smażenia
  
•  sałata + winegret 
   
Etapy przygotowania 1.  Ziemniaki pokrój w grubą kostkę, usmaż w głębokim oleju, odsącz na ręczniku papierowym. Posól.
    
2.  Szalotkę posiekaj drobno. Stop 2 łyżki masła, zeszklij szalotkę, włóż odsączone filety anchois i podsmaż, aż się „rozpuszczą”. Wlej śmietankę i odparuj sos do połowy, dopraw pieprzem. Odstaw z płomienia, dodawaj po troszku pozostałe masło i ubij trzepaczką. Posiekaj szałwię i dodaj do sosu.
    
3.  Na oliwie usmaż befsztyki tak, jak lubisz- krwiste lub mniej. Posól delikatnie, posyp pieprzem. Wyłóż na talerze i polej sosem. Podaj z kostkami ziemniaków i sałatą.

Czym jest Polędwica z sosem anchois znaczenie w Słownik P .