Jak ugotować Polędwica z truflami i maderą
Definicja POLĘDWICA Z TRUFLAMI I MADERĄ: Produkty: 1 kg polędwicy, 10 dag słoniny, kilka trufli, 2 cebule, marchew, to pietruszka, szklanka bulionu, szklanka madery, łyżka masła, o 7-8 ziaren ziela angielskiego, 3-4 liście laurowe, sól Wykonanie: Polędwicę oczyścić z błon, naszpikować słoniną i truflami. Włożyć do rondla, zrumienić na maśle, posolić, dodać obrane i pokrojone marchew, pietruszkę i cebulę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Zalać maderą i bulionem, dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjąć je z rondla na półmisek. Sos przecedzić, przetrzeć przez sito warzywa, dodać pokrojone trufle i całość ponownie zagotować. Sosem polać polędwicę
Czym jest Polędwica z truflami i maderą znaczenie w Słownik P .