Przepis na Polędwiczki
SKŁADNIKI DO POLĘDWICZKI co to jest
Gotowanie Polędwiczki wieprzowe po prowansalsku z sosem śmietanowym. Składniki do czosnku 1/2 szkl.

Jak ugotować Polędwiczki wieprzowe po prowansalsku z sosem śmietanowym

Definicja POLĘDWICZKI WIEPRZOWE PO PROWANSALSKU Z SOSEM ŚMIETANOWYM: Składniki 600 g polędwiczek wieprzowych 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 2 szkl. śmietany 1 żółtko 3 korniszony 1 łyżka masła oliwa z oliwek 4 łyżeczki przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pieprz Wykonanie: Polędwiczki natrzeć przyprawą , przysmażyć na oliwie z masłem z każdej strony, dodać zmiażdżony czosnek. Chwilę smażyć. Odstawić w ciepłe miejsce. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać białe wino i 3 łyżki goracej wody. Wymieszać i zagotować. Śmietanę, zioła, żółtko i szczyptę pieprzu ubić trzepaczką, dodać do sosu i dalej ubijać, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Zagotować i dodać pokrojone korniszony. Sos podawać do polędwiczek osobno.

Czym jest Polędwiczki wieprzowe po znaczenie w Słownik P .