Przepis na Polewka rybna
SKŁADNIKI DO POLEWKA RYBNA co to jest
Gotowanie Polewka rybna. Składniki do okonie), szklanka kwaśnej śmietany, żółtko, cytryna, 1-2.

Jak ugotować Polewka rybna

Definicja POLEWKA RYBNA: Składniki Około 1,5 kg ryb (płotki, karasie, okonie), szklanka kwaśnej śmietany, żółtko, cytryna, 1-2 liście laurowe, po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, duża cebula, goździk, sól, pieprz
Sposób wykonania Ryby sprawić, wypłukać, osuszyć, natrzeć solą, skropić sokiem z cytryny i odstawić. Łby i ogony wrzucić do garnka, wlać 7 szklanek wody, dodać korzenie, cebulę, sok z cytryny i ugotować wywar. Do wrzącego wywaru włożyć ryby i zagotować, po czym zmniejszyć płomień i gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie ryby wyjąć, a wywar przecedzić. Z przestudzonych ryb usunąć wszystkie ości (mniejsze - za pomocą pęsety). Połowę ryb zmiksować z wywarem, pozostałe pokroić na małe kawałki. Śmietanę dokładnie rozkłócić z żółtkiem. Zmiksowany wywar zagotować, zmniejszyć ogień i, mieszając, wlać śmietanę, po czym włożyć pokrojone ryby, razem mocno podgrzać, ale nie gotować. Podawać z ziemniakami z wody lub z grzankami z ciemnego chleba.

Czym jest Polewka rybna znaczenie w Słownik P .