Przepis na Półfrancuskie
SKŁADNIKI DO PÓŁFRANCUSKIE co to jest
Gotowanie Półfrancuskie rogaliki z jabłkami. Składniki do masła roślinnego• 2 żółtka• 3 dag (1.

Jak ugotować Półfrancuskie rogaliki z jabłkami

Definicja PÓŁFRANCUSKIE ROGALIKI Z JABŁKAMI: Składniki:
• 80 dag (4 szklanki) mąki
• 25 dag masła roślinnego
• 2 żółtka
• 3 dag (1 czubata łyżka) cukru pudru
• szczypta soli
• 1 szklanka gęstej śmietany, 5 dag drożdży
• 5-6 jabłek antonówek
• 5 dag (3 łyżki) cukru
• cukier waniliowy
• 1 jajo do smarowania
• cukier kryształ do posypania Wykonanie: 1. Śmietanę rozetrzeć z drożdżami. Odłożyć 5 dag tłuszczu. Resztę masła roślinnego posiekać z mąką, śmietaną roztartą z drożdżami, żółtkami i cukrem pudrem. Zagnieść ciasto (nie wyrabiać zbyt długo), rozwałkować na grubość około 1/2 cm i pokroić na kwadraty o boku około 10 cm. 2. Odłożoną część tłuszczu roztopić i posmarować nim kwadraty. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w plastry i wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Na każdy kwadrat .położyć plasterek jabłka z cukrem. Zwijać je formując półksiężyce. 3. Rogaliki ułożyć na blasze, posmarować rozbitym jajem i posypywać cukrem kryształem. Piec w bardzo gorącym piekarniku do uzyskania jasnozłotego koloru.

Czym jest Półfrancuskie rogaliki z znaczenie w Słownik P .