Przepis na Polska kura po
SKŁADNIKI DO POLSKA KURA PO co to jest
Gotowanie Polska kura po indyjsku. Składniki do godzinaSmażenie: około 10 minutDuszenie: około 15.

Jak ugotować Polska kura po indyjsku

Definicja POLSKA KURA PO INDYJSKU: Przygotowanie: pół godzinki

Oczekiwanie: godzina

Smażenie: około 10 minut

Duszenie: około 15 minut

Gotowanie: godzina

Trudność: łatwe


Składniki

• kura lub kurczak z rosołu • garść suszonych grzybów (maślak, podgrzybek itp.) • spora cebula • 4 ząbki czosnku • pół szklanki piwa jasnego • 2 szklanki rosołu • 2 łyżki masła lub oleju • na zasmażkę : kopiata łyżka mąki, 2 łyżki masła lub oleju • sól, pieprz, chili • pół łyżeczki imbiru • pół łyżeczki mielonej kolendry • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu imbirowego z soją • pęczek posiekanej natki pietruszki • 4 łyżki gęstej śmietany (niekoniecznie)
Etapy przygotowania

1. Grzyby płuczemy, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, namaczamy godzinkę, i gotujemy następną godzinkę, następnie grzyby odcedzamy (zachowując wywar), i kroimy w paseczki. 2. Kurę (lub kurczaka) dokładnie pozbawiamy kości i chrząstek, dzielimy na niezbyt małe kawałki. 3. Cebulę i czosnek obieramy, cebule kroimy w piórka lub kostkę, czosnek szatkujemy. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, szklimy cebulę z czosnkiem przez kilka minut, dodajemy grzyby, smażymy następne kilka minut. Dołączamy kurę, zalewamy rosołem i wywarem z grzybów, gotujemy około 15 minut. Zagęszczamy zasmażką przygotowaną z mąki i masła (czyli na suchej patelni prażymy chwilkę mąkę, rozprowadzamy tłuszczem, wlewamy do potrawki i mieszając, zagotowujemy). 4. Wlewamy piwo, doprawiamy potrawkę do smaku solą, pieprzem, imbirem, kolendrą, sosem sojowym, chili (ostrość wedle uznania). Łączymy z posiekaną natką pietruszki i śmietaną (niekoniecznie). Podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego ! Możemy pokusić się o zmiksowanie wszystkich składników, a wtedy otrzymamy pyszny sos do spaghetti, oczywiście wtedy pietruszkę dodajemy na końcu.

Czym jest Polska kura po indyjsku znaczenie w Słownik P .