Przepis na Pomarańcze w
SKŁADNIKI DO POMARAŃCZE W co to jest
Gotowanie Pomarańcze w karmelu. Składniki do Kaloryczność: 320 kcal/porcjaSkładniki na 4 porcje •.

Jak ugotować Pomarańcze w karmelu

Definicja POMARAŃCZE W KARMELU: Przygotowanie: 20 min.

 plus schłodzenie 20 min.

Kaloryczność: 320 kcal/porcja




Składniki na 4 porcje

• 275 g cukru • 175 mg wrzątku • 6 pomarańczy bez pestek      
Etapy przygotowania

1. Wsyp cukier i wlej 125 ml zimnej wody do rondla o grubym dnie.Podgrzewaj na małym ogniu,mieszając do chwili ,gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu.Następnie nie mieszając doprowadź do wrzenia przez 10 minut lub do uzyskania złocistego koloru. 2. Zdejmij rondel z ognia.Chroniąc rękę ściereczką,wlej wrzątek.Umieść rondel z powrotem na małym ogniu i mieszaj do chwili powstania jednorodnej konsystencji.Pozostaw do ostygnięcia. 3. Tymczasem przygotuj dekorację.Obierz cienko skórkę z jednej pomarańczy,używając nożyka do obierania owoców cytrusowych,a następnie pokrój na bardzo cienkie pasemka.Duś przez 5 minut we wrzątku,następnie odcedź na sitku.Zanurz pasemka w zimnej wodzie i odstaw na bok. 4. Przy pomocy ostrego nożyka przygotuj pomarańcze,usuwając wszystkie włukna i białe błonki. 5. Potnij pomarańcze na cienkie plasterki i ułuż w zachodzących na siebie warstwach w płytkim szklanym półmisku.Dodaj soku i polej z wierzchu karmelem .Ozdób pasemkami skórki; przechowuj w lodówce do chwili podania. 6. Wskazówki kuchmistrza: Całe pomarańcz można włożyć na 10 minut do lodówki,a po stwardnieniu,krojenie ich w plasterki będzie o wiele łatwiejsze!

Czym jest Pomarańcze w karmelu znaczenie w Słownik P .