Jak ugotować Poncz jabłkowy z porto
Definicja PONCZ JABŁKOWY Z PORTO: Składniki 2 jabłka 1/2 l soku jabłkowego 100 ml białego wina typu porto 2- 3 łyżki cukru 2 kawałki kory cynamonu 4-5 gwiazdek anyżu 400 ml cidre (lekko musujące wino jabłkowe) Wykonanie Z każdego jabłka zetnij koniec z ogonkiem, odłóż. Następnie pokrój owoce na połówki, usuń gniazda nasienne. Miąższ potnij na kawałki. Włóż do garnka, zalej sokiem jabłkowym i białym winem. Dodaj cukier, cynamon i gwiazdki anyżu. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 3-4 minuty na małym ogniu. Na koniec dolej cidre i ponownie doprowadź do wrzenia. Natychmiast przelej do pucharków do ponczu. Udekoruj odłożonymi kawałkami jabłek. Napój podawaj gorący.
Czym jest Poncz jabłkowy z porto znaczenie w Słownik P .