Jak ugotować Poncz na Boże Barodzenie
Definicja PONCZ NA BOŻE BARODZENIE: Składniki • 1 cytryna
• 4 pomarańcze
• 3 goździki
• 1 laska cynamonu
• 1 ziarenko kardamonu
• 1 kuleczka ziela angielskiego
• 1 szklanka rumu
• 1 butelka czerwonego, wytrawnego wina
• 100 g cukru
• 2 szklanki mocnej herbaty
Etapy przygotowania 1. Z cytryny i 3 pomarańczy wyciśnij sok. Cukier rozpuść w herbacie, podgrzej herbatę w rondelku ze wszystkimi przyprawami, wlej wino i sok z owoców. Podgrzej wszystko razem do wrzenia, ale nie gotuj. Wyłącz palnik i wlej do ponczu rum.
2. 1 pomarańczę pokrój w cieniutkie plasterki i włóż do szklaneczek. Zalej gorącym ponczem.
Czym jest Poncz na Boże Barodzenie znaczenie w Słownik P .