Przepis na Potrawka z
SKŁADNIKI DO POTRAWKA Z co to jest
Gotowanie Potrawka z cielęciny. Składniki do małe ząbki czosnku- 3/4 szklanki rosołu z kury.

Jak ugotować Potrawka z cielęciny

Definicja POTRAWKA Z CIELĘCINY: - 80 dag cielęciny bez kości
- 2-3 łyżki mąki
- 2 małe ząbki czosnku
- 3/4 szklanki rosołu z kury (ewentualnie z kostki)
- 1 mały pomidor
- 1/4 szklanki śmietanki 30 proc.
- pomarańcza lub cytryna
- dobry olej


Do plastikowej torebki wsypać m?kę, sól, pieprz, wrzucić cielęcinę pokrojoną w kostkę (2-3 cm), zamknąć torebkę i mocno potrz?sać, aż mięso pokryje się cienką warstewką mąki. Na dużej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i smażyć cielęcinę obracając, aby każdy kawałek zrumienił się lekko ze wszystkich stron. Czosnek obrać, pokrajać w plasterki, dodać do mięsa i lekko zrumienić. Przenieść cielęcinę i czosnek do niedużego, najlepiej żeliwnego garnka z pokrywką. Na patelnię wlać rosół i zagotować, starannie zeskrobując drewnianą łyżką zabr?zowione cz?steczki, które przywarły do dna i boków. Wlać płyn do garnka z cielęciną. Pomidor wrzucić na chwilę do wrz?tku, obrać, wydr?żyć, wycisnąć sok, pokroić w małe kawałki. Obrać cytrynę lub pomarańczę ze skórki, ale bez białej warstwy (jest gorzka). Skórkę pokrajać na wąskie paski. Dodać pomidor i skórkę do garnka. Dusić na małym ogniu około godziny. Pod sam koniec zaci?gnąć sos ?mietanką. Nam potrawka najlepiej smakuje z kładzionymi kluskami.

Czym jest Potrawka z cielęciny znaczenie w Słownik P .