Przepis na Potrawka z
SKŁADNIKI DO POTRAWKA Z co to jest
Gotowanie Potrawka z pieczarek. Składniki do pomidorków wiśniowych, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki.

Jak ugotować Potrawka z pieczarek

Definicja POTRAWKA Z PIECZAREK: SKŁADNIKI 60 dag pieczarek, 20 dag małych pomidorków wiśniowych, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki czarnych oliwek (najlepiej bez pestek), po łyżeczce posiekanego świeżego oregano, tymianku i natki pietruszki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki (większe pokroić w ósemki). Małe pieczarki wystarczy pokroić na połówki, można też pozostawić je w całości. Pomidory wiśniowe dokładnie umyć, usunąć szypułki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć pokrojone pieczarki i przez 5- 6 minut smażyć na dużym ogniu, aż odparuje cały płyn i pieczarki zrumienią się ze wszystkich stron. W tym czasie ząbki czosnku obrać i zmiażdżyć. Dodać o pieczarek razem z przygotowanymi pomidorami (kilka można odłożyć do dekoracji). Posypać posiekanymi ziołami. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Dusić razem około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu. Nałożyć na talerze i udekorować osączonymi oliwkami oraz ewentualnie pomidorami. Danie możesz podać z ryżem na sypko lub z bagietką. Jeśli lubisz podsmażoną cebulę, możesz ją też dodać do pieczarek. Zamiast pomidorków wiśniowych możesz dodać 3 lub 4 duże pomidory. Po umyciu pokrój je w ósemki. Danie będzie bardziej oryginalne, jeśli wybierzesz pomidory żółte lub różowe.

Czym jest Potrawka z pieczarek znaczenie w Słownik P .