Przepis na Poznańskie
SKŁADNIKI DO POZNAŃSKIE co to jest
Gotowanie Poznańskie rogaliki drożdżowe. Składniki do 1 żółtko • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12.

Jak ugotować Poznańskie rogaliki drożdżowe

Definicja POZNAŃSKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE: • 50 dag mąki tortowej • kostka KASI • 1 jajko, 1 żółtko • 1/2 szklanki słodkiej śmietany 12%, 1/4 szklanki ciepłego mleka • 1 łyżeczka cukru, opakowanie cukru waniliowego • 6 dag drożdży • szczypta soli • powidła lub śliwki lub ... co kto lubi :O)
Etapy przygotowania

1. Drożdże kruszymy i wkładamy do ciepłego mleka z cukrem. Odstawiamy na chwilkę do wyrośnięcia (ok 10 min.). Mleko z cukrem i drożdżami mieszamy ze śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem waniliowym i szyczyptą soli - przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na moment do wyrośnięcia. 2. Mąkę siekamy z KASIĄ, dolewamy rozpuszczone drożdże, zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Z ciasta wykrawamy małe trójkąciki, na każdy układamy pół śliwki lub łyżeczkę powideł, zawijamy w rogaliki. 3. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 st. ok 10 - 15 min.

Czym jest Poznańskie rogaliki drożdżowe znaczenie w Słownik P .