Przepis na Prowansalski
SKŁADNIKI DO PROWANSALSKI co to jest
Gotowanie Prowansalski kurczak w piwie. Składniki do puszka piwa * marynata: * 5 gałązek świeżego.

Jak ugotować Prowansalski kurczak w piwie

Definicja PROWANSALSKI KURCZAK W PIWIE: SKŁADNIKI: * 1 cały (ok. 1,2 kg) kurczak * 1 puszka piwa * marynata: * 5 gałązek świeżego tymianku * 2 łyżki suszonego estragonu * 3 do 4 gałązek świeżej bazylii * 2 gałązki rozmarynu * 6 ząbków czosnku * 200 ml oliwy z oliwek * 60 ml białego wina * 60 ml octu winnego WYKONANIE: 1. Marynata: z tymianku i estragonu obrywasz listki. Jeśli chodzi o bazylię, to zużywasz ją razem z łodyżkami, które są bardzo aromatyczne. Wrzuć wszystkie składniki do robota kuchennego z ostrzem. Miksuj, aż marynata będzie miała jednolitą konsystencję. 2. Umyj i osusz kurczaka. Rozetnij nożem skórę wzdłuż szyjki i wytnij ją, pozostawiając skórę. 3. Zanurz kurczę w marynacie (najlepiej w misce) tak, żeby pokrył się nią w całości. Owiń miskę z mięsem folią i włóż na noc do lodówki. 4. Podgrzej piekarnik do 180 stopni C. 5. Otwórz puszkę piwa i odlej 60 ml (ok. 1/4 zawartości). 6. Teraz nadziej kurczaka na puszkę, tak jakbyś go sadzał na stołku. Dzięki temu kurczę w pozycji pionowej powinno ładnie stać i się nie przewracać. 7. Postaw kurczaka w piekarniku na blasze. 8. Podczas pieczenia, co jakiś czas smaruj ptaka marynatą za pomocą pędzla. 9. Jeśli wypływający tłuszcz będzie bez krwi - wtedy kurczak jest gotowy. 10. Wyjmij kurczaka z pieca, tak by puszka ciągle pozostała w pionie. Odstaw na 15 minut. 11. Za pomocą czystej ściereczki podnieś delikatnie kurczaka i wyjmij puszkę. 12. Pokrój na kawałki i podawaj.

Czym jest Prowansalski kurczak w piwie znaczenie w Słownik P .