Przepis na Przyprawy do
SKŁADNIKI DO PRZYPRAWY DO co to jest
Gotowanie Przyprawy do sałatek. Składniki do pierwszego tłoczenia (extra virgin), utarta z sokiem z.

Jak ugotować Przyprawy do sałatek

Definicja PRZYPRAWY DO SAŁATEK: Podstawą jest dobra gatunkowo oliwa, tzw. z pierwszego tłoczenia (extra virgin), utarta z sokiem z cytryny lub octem winnym (4 łyżki oliwy na łyżkę soku) i doprawiona do smaku cukrem, czosnkiem, musztardą ulubionymi świeżymi ziołami. Można też przygotować winegret z owocami, wtedy urozmaici smak sałatek podawanych na deser. Wystarczy ćwierć kilograma owoców (truskawki, wiśnie, czerwone porzeczki) zmiksować z oliwą (1/3 szklanki), dodać 1/3 szklanki octu winnego i do smaku ulubioną ostrą przyprawę, np. imbir, chili lub miętę. Nie mniej popularne są sosy na bazie jogurtu naturalnego. Można, dodając do jogurtu cukier i sok z cytryny (do smaku), zastąpić nim śmietanę stosowaną tradycyjnie do przyprawiania zielonej sałaty. Z białym pieprzem, czosnkiem, curry - ten sos świetnie smakuje z surowymi warzywami, np. kalarepką, ogórkami.

Czym jest Przyprawy do sałatek znaczenie w Słownik P .