Jak ugotować Pstrąg w solnej skorupie
Definicja PSTRĄG W SOLNEJ SKORUPIE: Składniki • pstrąg
• 2 kg grubej soli
• cytryna
• 2 łyżki masła
• po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku
• pieprz
Etapy przygotowania 1. Rybę wypatroszyć, nie skrobać, pozostawić ogon i głowę, opłukać i osuszyć. Do środka włożyć natkę pietruszki, koperek, plastry cytryny i masło, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
2. Dno naczynia żaroodpornego wysypać warstwą soli grubości 2-3 cm, spryskać wodą, ułożyć rybę, przykryć równie grubym kopcem soli, całość mocno nawilżyć.
3. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu odstawić na 5 minut. Skorupę soli rozbić młotkiem, oczyścić rybę z soli, obrać ze skóry i serwować gorącą na półmisku.
Czym jest Pstrąg w solnej skorupie znaczenie w Słownik P .