Jak ugotować Pstrąg w sosie jogurtowym
Definicja PSTRĄG W SOSIE JOGURTOWYM: Składniki • 2 pstrągi (każdy ok. 50 dag)
• 20 dag pomidorów z puszki
• 10 dag selera naciowego
• po 5 dag marchwi, pora i dymki
• 2 łyżki oliwy
• 15 dag jogurtu naturalnego
• ząbek czosnku
• 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub szczypiorku
• po strąku żółtej i zielonej papryki
• pieprz, sól
Etapy przygotowania 1. Ryby wypatroszyć, umyć i osuszyć, przyprawić solą i pieprzem. Warzywa oczyścić, pokroić na małe kawałki, włożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą, smażyć 5 min, po czym zalać szklanką wody i dusić jeszcze 5 min. Przyprawić solą i pieprzem.
2. Pomidory obrać ze skórki, ułożyć na warzywach wraz z rybą. Jogurt wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, polać rybę, posypać zieleniną. Piec 30 min w piekarniku nagrzanym do 220°C. Gotową potrawę udekorować krążkami papryki i zieleniną.
Czym jest Pstrąg w sosie jogurtowym znaczenie w Słownik P .