Jak ugotować Pstrąg z nadzieniem piernikowym
Definicja PSTRĄG Z NADZIENIEM PIERNIKOWYM: Składniki • Pstrąg filet - 10 filetów (1 porcja 2 filety ok. 200g)
• Piernik o małej zawartości cukru - 200g
• Szczypiorek - 1 pęczek
• Limonka - 1szt
• Sól morska, pieprz biały, masło
• Cebula - 80g
• Jałowiec ziarna - 25szt
• Wino białe wytrawne - 300g
• Masło klarowne - 50g
• Ocet balsamiczny - 30g
• Sól, pieprz biały
• Cukier trzcinowy
• Masło - 70g
• Śmietana 30% - 300g
Etapy przygotowania 1. Przygotowanie: Pstrąga filet rozciąć w "książkę", ułożyć wzdłuż (rozciętego pstraga) piernik oraz szczypiorek, doprawić solą oraz pieprzem, skopić sokiem z limonki. Przykryć drugim filetem, również rozciętym i doprawionym jak poprzedni. Wstawić do lodówki na 20 minut. Gotowego pstrąga przekroić pod skosem na trzy kawałki. Usmażyć na maśle. Do smażenia używamy klarownego masła
2. SOS: Cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć na maśle, dodać sól, pieprz, cukier oraz tłuczony jałowiec. Zalać octem balsamicznym i winem - odparować. Następnie dodać smak "spod" smażonego pstrąga, zalać śmietaną. Przed podaniem dodać świeżego masła.
Czym jest Pstrąg z nadzieniem znaczenie w Słownik P .