Przepis na Ptysie do barszczu
SKŁADNIKI DO PTYSIE DO co to jest
Gotowanie Ptysie do barszczu. Składniki do pieczarek, 5 suszonych grzybów, 2 średnie cebule, 1.

Jak ugotować Ptysie do barszczu

Definicja PTYSIE DO BARSZCZU: Składniki: 10 gotowych ptysiów z cukierni, 500 g pieczarek, 5 suszonych grzybów, 2 średnie cebule, 1 łyżeczka soku z cytryny, 5 łyżek gęstej śmietany, 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka vegety, 1 łyżka masła, pieprz. Wykonanie: Suszone grzyby gotujemy w szklance wody z dodatkiem vegety, zielem angielskim i liściem laurowym. Pieczarki i cebule kroimy w grubą kostkę i smażymy na rozgrzanym maśle aż z pieczarek wyparuje sos. Wtedy dodajemy pokrojone w kostkę grzyby, wlewamy wodę w której się gotowały, pieprz, sok cytrynowy i, jeśli trzeba, trochę soli. Gotujemy na małym ogniu 10 minut. Wlewamy śmietanę, a jeśli sos jest zbyt rzadki zaprawiamy go łyżeczką mąki rozprowadzonej 2 łyżkami wody. Ptysie tniemy na 2/3 wysokości, wyjmujemy ostrożnie ze środka ciasto. Ciastka napełniamy farszem pieczarkowym, przykrywamy czapeczką i podgrzewamy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku 5-7 minut.

Czym jest Ptysie do barszczu znaczenie w Słownik P .