Jak ugotować Puchar truskawkowy z cytrynowym kremem
Definicja PUCHAR TRUSKAWKOWY Z CYTRYNOWYM KREMEM: Składniki
1/2 litra wody 80 g mąki 200 g cukru 50 g masła 3 jaja 3 cytryny Dekoracja: 150 g truskawek 200 ml śmietany Przygotowanie: W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę z masłem i ze skórką z dwóch cytryn (tylko żółta skórka). Ucieramy żółtka z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy mąkę i powoli dodajemy syrop z cukru, masło i skórkę cytrynową. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę do rondla i powoli podgrzewamy do wrzenia na umiarkowanym ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdejmujemy krem z ognia, dodajemy sok z cytryny i delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Myjemy truskawki w lodowatej wodzie, obieramy z krynoliny zielonych listków, delikatnie osuszamy i kroimy na plasterki. W pucharach nakładamy naprzemiennie warstwę kremu i truskawek, schładzamy w lodówce przez 3 godziny. Dekorujemy truskawkami i rozetkami z bitej śmietany.
Czym jest Puchar truskawkowy z znaczenie w Słownik P .