Przepis na Pulao - ryż z
SKŁADNIKI DO PULAO - RYŻ Z co to jest
Gotowanie Pulao - ryż z warzywami. Składniki do mrożonego groszku1/2 czerwonej papryki1/3 szkl.

Jak ugotować Pulao - ryż z warzywami

Definicja PULAO - RYŻ Z WARZYWAMI: 1 szkl. ryżu (najlepiej basmati)
1/3 szkl. mrożonego groszku
1/2 czerwonej papryki
1/3 szkl. orzechów nerkowca
2 łyżki masła
1 łyżeczka kurkumy lub curry Na średnim ogniu roztop masło w rondlu o grubym dnie. Dodaj kurkumy smaż przez parę sekund, aby wydobyć z przyprawy aromat. Następnie wsyp do rondla orzechy i praż je przez minutę, cały czas mieszając. Dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę i praż ją wraz z orzechami przez następne 3 minuty. Na końcu wsyp ryż, nie przestając mieszać. Ryż po paru minutach powinien stać się przezroczysty. Wtedy zalej go dwoma szklankami wody, dodaj groszek i łyżeczkę soli, wymieszaj, przykryj i zagotuj na dużym ogniu. Gdy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum. Od momentu zmniejszenia ognia, nie mieszaj ryżu, gotuj go pod przykryciem. Jest gotowy, gdy wchłonie cał? wodę (ok. 10 min). Możesz też wyci?gnąć jedno ziarenko i ?cisnąć je miedzy palcami. Ugotowane da się całkiem rozetrzeć.

Czym jest Pulao - ryż z warzywami znaczenie w Słownik P .