Przepis na Pulpety z
SKŁADNIKI DO PULPETY Z co to jest
Gotowanie Pulpety z wieprzowiny i krabów po pekińsku. Składniki do imbir postrzępione dymki 400 g.

Jak ugotować Pulpety z wieprzowiny i krabów po pekińsku

Definicja PULPETY Z WIEPRZOWINY I KRABÓW PO PEKIŃSKU: Skladniki: pokrojony w cienkie plasterki świeży imbir postrzępione dymki 400 g mielonej chudej wieprzowiny 115 g mięsa krabów z puszki 1 posiekana dymka 1 łyżka świeżego soku z imbiru szczypta soli 1 łyżka mąki kukurydzianej olej do głębokiego smażenia 4 liście kapusty pekińskiej (bok choy), przekrojone wzdłuż na pół 1 łyżka wytrawnego sherry 1/4 szklanki wody 3 szklanki wywaru 2 łyżeczki cukru 2 łyżki sosu sojowego
 
Sposób przygotowania: Namoczyć plasterki imbiru i postrzępioną dymkę, aby woda nabrała smaku (można jej użyć do innych potraw). Do dużego rondla włożyć mięso, odcedzone kraby, posiekaną dymkę, zalać sokiem z imbiru, posypać solą i mąką. Dokładnie wyrobić ręką. Z masy uformować 4 duże kulki. Smażyć na gorącym głębokim oleju, aż się zarumienia na brązowy kolor. Liście kapusty sparzyć na gorącym oleju, następnie ułożyć na dnie lekko natłuszczonego naczynia do pieczenia lub rondla. Na nich ułożyć pulpety, skropić sherry, zalać wywarem zmieszanym z cukrem i sosem sojowym, przykryć i gotować na dużym ogniu 15 minut. Następnie zmniejszyć ogień i dalej gotować 45 minut. Zamiast gotowania pulpety można upiec w żaroodpornym naczyniu w piekarniku. Piec początkowo w wysokiej, a następnie w niższej temperaturze. Czas pieczenia taki sam jak gotowania. 

Czym jest Pulpety z wieprzowiny i znaczenie w Słownik P .