Przepis na Purisy - smażone
SKŁADNIKI DO PURY - SMAŻONE co to jest
Gotowanie Purisy - smażone placki. Składniki do 1/4 szkl. mleka, 1 łyżka ghee lub masła, • szczypta.

Jak ugotować Purisy - smażone placki

Definicja PURISY - SMAŻONE PLACKI: Składniki na 6 porcji

• 1 szkl. maki pszennej, 1/4 szkl. mleka, 1 łyżka ghee lub masła, • szczypta cukru,soli i pieprzu, olej lub frytura do głębokiego smażenia
Etapy przygotowania

1. Z mąki, mleka, masła cukru, soli i pieprzu zagniatamy ciasto i odstawiamy je na 30 min. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz, formujemy wałek, który dzielimy na 6 części. Z każdej części ugniatamy kulkę, spłaszczamy ją i rozwałkowujemy na 3-4 mm placuszek. 2. Rozgrzewamy porządnie tłuszcz na który kładziemy purisy i smażymy z obu stron na złoty kolor kilkakrotnie je przewracając. Podajemy z antypastami, jogurtami i innymi dipami. W zasadzie z czym kto chce. Smacznego!

Czym jest Purisy - smażone placki znaczenie w Słownik P .