Przepis na Puttanesca
SKŁADNIKI DO PUTTANESCA co to jest
Gotowanie Puttanesca. Składniki do łyżki zielonej pietruszki,1 - 2 ostre papryczki,2 puszki.

Jak ugotować Puttanesca

Definicja PUTTANESCA: 400 g makaronu,
2 łyżki oliwy,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki zielonej pietruszki,
1 - 2 ostre papryczki,
2 puszki pomidorów,
1 - 2 łyżki kaparów,
3 filety anchois,
mały słoiczek czarnych oliwek, drylowanych (150 g),
pieprz,
parmezan. Wrzucamy makaron do wrz?cej, osolonej wody, gotujemy al dente (półtwardy). Podczas gotowania makaronu, przygotowujemy sos. Zmiażdżony czosnek, posiekaną pietruszkę i pokrojone w drobne kawałki papryczki smażymy około 1 - 2 na średnim ogniu. Dodajemy pokrojone i odcedzone pomidory, gotujemy pod przykryciem ok. 5 min. Do sosu dodajemy kapary, oliwki i drobno pokrojone anchois (wcześniej musimy je dobrze opłukać, bo s? bardzo słone). Mieszamy następne 5 min. Doprawiamy do smaku pieprzem, ewentualnie solą, ale lepiej uważać, bo i anchois, i kapary s? same w sobie bardzo słone. Wylewamy sos na makaron i całość mieszamy, makaron powinien być całowicie pokryty sosem. Podajemy posypany parmezanem (najlepiej świeżo utartym).

Czym jest Puttanesca znaczenie w Słownik P .