Przepis na Quiche
SKŁADNIKI DO QUICHE co to jest
Gotowanie Quiche ziemniaczany w kruchym cieście. Składniki do łyżeczka masła 1 kg ziemniaków 1.

Jak ugotować Quiche ziemniaczany w kruchym cieście

Definicja QUICHE ZIEMNIACZANY W KRUCHYM CIEŚCIE: Składniki 300 g kruchego ciasta 2 łyżki mąki 1 łyżeczka masła 1 kg ziemniaków 1 cebula lub pęczek dymki 200 g śmietany 1 pęczek szczypiorku i trybuli 1 ząbek czosnku 300 g wędzonego boczku 1 żółtko sól, pieprz  Sposób wykonania Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na plasterki. Zieleninę umyć, posiekać. Cebulę lub dymkę i czosnek obrać, drobno pokroić. Boczek również pokroić w kosteczkę. Tortownicę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej maką stolnicy na 2 różnej wielkości placki. Jednym wyłożyć tortownicę, tak by pokrywał również boki. W środku ułożyć połowę ziemniaków, na nich boczek, cebulę, czosnek i połowę zieleniny. Lekko oprószyć solą i pieprzem. Wyłożyć resztę ziemniaków, posypać pozostała zieleniną, przyprawić solą i pieprzem. Przykryć mniejszym plackiem. Placek w środku ponacinać i dekoracyjnie wywinąć. Ciasto posmarować rozmaconym żółtkiem. Piec 1 godz. w temp. 220° C. Przełożyć na półmisek. W otwór wlać lekko podgrzaną smietanę, obrócić półmisek, tak by smietana wszędzie dotarła. Podawać letni.

Czym jest Quiche ziemniaczany w kruchym znaczenie w Słownik Q .