Jak ugotować Ras malai – kulki z sera w sosie śmietankowym
Definicja RAS MALAI – KULKI Z SERA W SOSIE ŚMIETANKOWYM: 275 g sera domowej roboty
400 g cukru
2 łyżeczki zmielonych pistacji
2 łyżeczki zmielonych migdałów
1,2 l mleka
4 łyżki gęstej, słodkiej śmietany
3-4 krople aromatu migdałowego
600 ml wody Powiesić ser na jaki? czas w woreczku, rozwałkować i wyrabiać, aż stanie się gładki i będzie odchodził od r?k. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować mieszankę z 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki pistacji i 1 łyżeczki migdałów. W każdej kuce zrobić wgłębienie i wypełnić je odrobiną mieszanki. Zamknąć kulki ponownie. Na dużym ogniu gotować mleko, od czasu do czasu mieszając, aż zmniejszy swą objętość do ok. 2/3. Dodać ?mietanę i 75 g cukru, zagotować i odstawić. W garnku wymieszać wodę z reszt? cukru, gotować 15 min., dodać szklankę wody. Zmniejszyć ogień i włożyć do syropu kulki. Przykryć i dalej gotować. Po 10 min. zdjąć pokrywkę i gotować kolejne 10 min. Kulki zwiększ? objętość dwukrotnie. Kulki wyjąć z syropu i przełożyć do sosu ?mietankowego, by nasi?kły. Pokropić aromatem i posypać mielonymi orzechami. Podawać na ciepło lub zimno.
Czym jest Ras malai – kulki z sera w znaczenie w Słownik R .