Przepis na Risi e bisi - ryż
SKŁADNIKI DO RI E BI - RYŻ Z co to jest
Gotowanie Risi e bisi - ryż z groszkiem. Składniki do może być mrożony),1 cebula,1 l gorącego.

Jak ugotować Risi e bisi - ryż z groszkiem

Definicja RISI E BISI - RYŻ Z GROSZKIEM: 25 dkg ryżu arborio,
40 dkg zielonego groszku (może być mrożony),
1 cebula,
1 l gorącego bulionu warzywnego,
3 łyżki oliwy z oliwek,
10 dkg masła,
10 dkg tartego parmezanu,
1 kopiasta łyżeczka posiekanej pietruszki. Do garnka o grubym dnie wlewamy 1.5 łyżki oliwy, podsmażamy ryż na małym ogniu, aż ziarenka będ? przezroczyste. Wlewamy 1/3 bulionu i gotujemy na małym ogniu mieszając. Stopniowo dolewamy kolejną porcję bulionu, aż ryż całkiem go wchłonie. Kroimy cebulę i podsmażamy ją na pozostałej oliwie. Dodajemy groszek, resztę bulionu i zieloną pietruszkę. Solimy, pieprzymy i gotujemy jeszcze 10 min. Zdejmujemy garnek z ognia dodejmy masło i posypujemy parmezanem. Jest to tradycyjne danie z Wenecji podawane 25 kwietnia na cześć św. Marka, patrona miasta.

Czym jest Risi e bisi - ryż z groszkiem znaczenie w Słownik R .