Przepis na Risotto z koprem
SKŁADNIKI DO ROTTO Z KOPREM co to jest
Gotowanie Risotto z koprem morskim i krewetkami. Składniki do 100 g kopru morskiego 75 g masła ½.

Jak ugotować Risotto z koprem morskim i krewetkami

Definicja RISOTTO Z KOPREM MORSKIM I KREWETKAMI: Składniki 750 g ugotowanych krewetek w skorupkach 100 g kopru morskiego 75 g masła ½ cebuli 1,2 litra bulionu rybnego lub z kurczaka 1- 2 kawałki kwiatu muszkatołowego 3 szalotki 3 ząbki czosnku 350 g ryżu na risotto (arborio) 120 ml białego wytrawnego wina Sól i pieprz Przygotowanie Obrać krewetki ze skorupek i odłożyć na bok. Skorupki zachować. Odłamać zdrewniałe łodygi i podzielić gałązki kopru na małe kawałki. Posiekać cebulę. W dużym garnku stopić 25 g masła, dodać cebulę i smażyć na złoto ok. 5 minut. Dodać skorupki krewetek i smażyć 3- 4 minuty, potem dodać bulion i kwiat muszkatołowy i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować na małym ogniu 20 minut. Przelać płyn do czystego rondla przez stożkowe sito, chochlą wyciskając jak najwięcej płynu. Doprowadzić do wrzenia i trzymać na małym ogniu. Drobno posiekać szalotki i czosnek. Stopić resztę masła w płaskim rondlu. Dodać szalotki i czosnek i smażyć na małym ogniu 2 minuty. Dodać ryż i dokładnie wymieszać, aby masło obkleiło ziarenka ryżu. Wlać wino i mieszając gotować, aż płyn zostanie wchłonięty. Dodać 1/3 bulionu i mieszać, aż płyn zostanie wchłonięty, po czym dodać następną 1/3 bulionu i mieszać do wchłonięcia płynu. Powtórzyć z ostatnią porcją bulionu. Gotowanie ryżu potrwa ok. 20 minut. Ryż powinien być ugotowany „al dente”. Tymczasem zagotować wodę. Wrzucić koper morski do wrzącej wody i gotować 1 - 2 minuty, a następnie dobrze osączyć. Wmieszać koper do risotto, doprawić solą (ostrożnie) i pieprzem. Dodać krewetki (zostawić kilka do dekoracji) i mieszając podgrzewać 1 minutę. Przełożyć risotto do 4 ogrzanych miseczek, udekorować pozostawionymi krewetkami i podawać.

Czym jest Risotto z koprem morskim i znaczenie w Słownik R .