Przepis na Rogale marcińskie
SKŁADNIKI DO ROGALE MARCIŃSKIE co to jest
Gotowanie Rogale marcińskie. Składniki do masła 2 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka MASA.

Jak ugotować Rogale marcińskie

Definicja ROGALE MARCIŃSKIE: SKŁADNIKI: 1 kg maki pszennej 6 jaj 0,5 kostki masła 2 łyżki cukru 5 dkg drożdży 1 szklanka mleka MASA: 1,5 szklanki cukru pudru 200 g migdałów i orzechów 100 g białego maku śmietana SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto drożdżowe przyrządzić. Wyrabiać do chwili, aż ukażą się pęcherzyki po czym odstawić do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym z nich położyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić go gorącego piekarnika i piec na zloty kolor.

Czym jest Rogale marcińskie znaczenie w Słownik R .