Przepis na Rolada cielęca z
SKŁADNIKI DO ROLADA CIELĘCA Z co to jest
Gotowanie Rolada cielęca z sosem żurawinowym i plackami z soczewicy. Składniki do 20 dag mięsa.

Jak ugotować Rolada cielęca z sosem żurawinowym i plackami z soczewicy

Definicja ROLADA CIELĘCA Z SOSEM ŻURAWINOWYM I PLACKAMI Z SOCZEWICY: Produkty: Rolada:
- 1 kg szynki cielęcej bez kości
- 20 dag mięsa wieprzowego
- 2 cebule (20 dag)
- 1 jajko
- 1 szklanka wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka oleju
- czosnek granulowany
- 1 liść laurowy
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- tymianek
- sól
- pieprz
Sos żurawinowy:
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- 1 łyżka konfitur z żurawin
- 1/2 łyżki cukru
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Placki z soczewicy:
- 40 dag soczewicy
- 10 dag cebuli
- 5 dag smalcu
- 1 łyżka posiekanego koperku i natki pietruszki
- sól
- pieprz
- do panierowania:
- 2 jajka
- 10 dag bułki tartej
Do smażenia: 15 dag smalcu Wykonanie: Przygotować roladę: szynkę rozbić na cienki płat (postrzępione brzegi odkroić), natrzeć solą oraz pieprzem, posypać czosnkiem i tymiankiem, zwinąć, przykryć i na 1 godz. wstawić do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać bułkę tartą i chwilę razem smażyć. Skrawki cielęciny i wieprzowinę zemleć, posolić, popieprzyć, dodać cebulę z bułką tartą oraz jajko i starannie wymieszać. Cielęcinę rozwinąć, posmarować farszem, ponownie zwinąć i obwiązać sznurkiem. Włożyć do brytfanny, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C, polewając najpierw wodą i winem, a potem wytworzonym sosem. Pokroić na plastry.  Przygotować sos: wino podgrzać z żurawinami, goździkami, cynamonem i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić niewielką ilością zimnej wody, wlać do wina i zagotować. Przygotować placki: soczewicę umyć, moczyć 12 godz. w przegotowanej, ostudzonej wodzie, a następnie ugotować. Gdy będzie prawie miękka, posolić i dogotować. Potem odcedzić, ostudzić i zemleć.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na smalcu, połączyć z soczewicą, przyprawić solą i pieprzem, dodać koperek oraz natkę i starannie wymieszać. Z masy formować placki, panierować w rozbełtanym jajku i bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Roladę podawać z sosem żurawinowym i plackami z soczewicy

Czym jest Rolada cielęca z sosem znaczenie w Słownik R .