Przepis na Ryba pieczona w
SKŁADNIKI DO RYBA PIECZONA W co to jest
Gotowanie Ryba pieczona w folii po turecku. Składniki do 30 minTrudność: łatweSkładniki • sprawiony.

Jak ugotować Ryba pieczona w folii po turecku

Definicja RYBA PIECZONA W FOLII PO TURECKU: Przygotowanie: 30 min

Oczekiwanie: 1/2 h

Pieczenie: 30 min

Trudność: łatwe


Składniki

• sprawiony karp lub dorsz lub pstr?g • sok z 2 cytryn • oliwa z oliwek • sól, świeżo zmielony czarny pieprz, tymianek
Etapy przygotowania

1. Sprawioną rybę nacieramy dokładnie solą,tymiankiem i sokiem z połówki cytryny.Skrapiamy ok 2 łyżkami oliwy z oliwek. 2. Na środku foli aluminiowej kładziemy rybę.Zawijamy szczelnie folię i zaginamy końce.Odkładamy na ok 1/2 h do lodówki,aby rypa przeszła aromatem przypraw.Wyjmujemy i wkładamy na blaszkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 30 min. 3. Przygotowujemy sos z 4 łyżek oliwy z oliwek i soku wyci?niętego z pozostałych połówek cytryn,soli i pieprzu.Odstawiamy do lodówki,aby się schłodził.Po upieczeniu polewamy porcje sosem.Podajemy np.z frytkami i surówką. 4. W ten sam sposób możemy zrobić rybę grilowaną a ilość porcji zależy od wielkości ryby.Smacznego.

Czym jest Ryba pieczona w folii po znaczenie w Słownik R .