Przepis na Ryż z groszkiem i
SKŁADNIKI DO RYŻ Z GROSZKIEM co to jest
Gotowanie Ryż z groszkiem i migdałami. Składniki do długoziarnistego)- 1 szkl. zielonego.

Jak ugotować Ryż z groszkiem i migdałami

Definicja RYŻ Z GROSZKIEM I MIGDAŁAMI: Produkty: - 1 szkl. ryżu basmati (lub innego długoziarnistego)
- 1 szkl. zielonego wyłuskanego groszku
- 1/3 szkl. migdałów
- 3 łyżki masła lub oleju
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- kawałek kory cynamonowej (ok. 4 cm)
- 3 goździki
- 2 liście laurowe Wykonanie: Ryż umyj, odcedź i osusz. W garnuszku zagotuj 2 szklanki wody z kurkumą, liśćmi laurowymi i 3/4 łyżeczki soli. Wyciągnij liście i odstaw. Migdały posiekaj, ale nie za drobno. W garnku o grubym dnie rozpuść masło, wrzuć cynamon i goździki. Smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Wsyp migdały. Cały czas mieszaj. Kiedy migdały nabiorą złotego koloru, wsyp ryż i smaż przez 2 minuty, aż ryż stanie się szklisty. Cały czas mieszaj.
Zalej ryż wodą z solą i kurkumą. Wrzuć również groszek. Wymieszaj i zagotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek szczelną przykrywką. Gotuj tak ryż 15 - 20 minut. W żadnym wypadku nie mieszaj.
Ryż jest gotowy, kiedy wchłonie całą wodę z garnka. Powinien być sypki i nie kleić się. Ryż z migdałami i zielonym groszkiem podaje się na gorąco.
Wspaniale pasuje do gęstych zup i duszonych warzyw z przyprawami.

Czym jest Ryż z groszkiem i migdałami znaczenie w Słownik R .