Jak ugotować Sajgonki z wieprzowiną
Definicja SAJGONKI Z WIEPRZOWINĄ: Nadzienie:
- 1 kg karkówki wieprzowej
- 25 dag poszatkowanej kapusty lub kalarepki pokrojonej w słupki albo kiełków fasolki mung
- 15 grzybów mun (namoczonych i pokrojonych w paseczki)
- 5 dag makaronu sojowego
- 2 żółtka
- sól
- pieprz
- prażona cebulka
Oraz:
- paczka arkuszy papieru ryżowego do zawinięcia sajgonek
- olej do głębokiego smażenia
Sos:
- 2 łyżki sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 4 łyżeczki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 posiekana papryczka chili
Przygotuj nadzienie: zmiel mięso, wymieszaj z kapust? (albo kalarepką lub kiełkami), grzybami, makaronem sojowym (przygotowanym wg przepisu na opakowaniu) oraz żółtkami. Masę przypraw solą, pieprzem i cebulką. Zwilż wod? kolejne arkusze papieru ryżowego. Na każdym układaj porcje nadzienia i zwijaj, formując sajgonki (papier możesz pokroić na kawałki, bo sajgonki powinny być malutkie). Usmaż je w woku w głębokim oleju na złoty kolor. Wyjmij, os?cz na papierowym ręczniku. Bezpośrednio przed podaniem podsmaż sajgonki jeszcze raz, aby były chrupkie. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w niedużej miseczce. Podawaj do sajgonek.
Czym jest Sajgonki z wieprzowiną znaczenie w Słownik S .