Jak ugotować Sałatka Cezara
Definicja SAŁATKA CEZARA: - 2 główki sałaty rzymskiej
- 1/4 szklanki oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
- 2 jajka
- sos worcester
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki parmezanu
Umyj i osusz młode, jasne li?cie ze środka główki. Włóż na 15-20 minut do lodówki (musz? być zimne!). Chleb wymieszaj z roztartym czosnkiem i 2 łyżkami oliwy i usmaż lub podpiecz w piekarniku na złoty kolor. Jeśli smażysz grzanki na patelni, czosnek wrzuć na samym końcu, aby się nie przypalił. Sałatę polej reszt? oliwy, przypraw solą i pieprzem, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i sos worcester, wbij 2 jajka ?coddled? (włóż jajka do wrz?cej wody i gotuj 1 minutę lub zalej je wrz?tkiem, przykryj i odstaw na 10 minut. Istot? jajka ?coddled? jest to, aby nie tylko żółtko było płynne, ale i znaczna czę?ć białka). Sałatę wymieszaj, posyp grzankami i parmezanem.
Czym jest Sałatka Cezara znaczenie w Słownik S .