Jak ugotować Sałatka szapmańska
Definicja SAŁATKA SZAPMAŃSKA: Przygotowanie: 30 min
Trudność: łatwe
Składniki
• - 1 grejpfrut • - 1 pomarańcza • - 1 mandarynka • - 4 łyżki szampana na pucharek (wina musującego) • - 2 płaskie łyżki cukru • - cynamon
Etapy przygotowania
1. Owoce obrać, podzielić na cząstki i pozbawić błonek. Cząsteczki mandarynek można zostawić w skórkach, jeśli są cienkie i miękkie. 2. Owoce rozłożyć do pucharków, posypać cukrem i cynamonem, i zalać szampanem. Odstawić na kwadrans. 3. Pucharki można ozdobić karmelem zrobionym ze zrumienionego na patelni cukru rozpuszczonego w odrobinie wody. Taki karmel wylewa się na papier do pieczenia, starając się utworzyć esy-floresy. 4. A potem zastygniętym dekoruje się owoce. Ale to dla pracusiów, leniwce mogą się z powodzeniem obejść bez karmelu sałatka i tak jest doskonała.
Czym jest Sałatka szapmańska znaczenie w Słownik S .