Jak ugotować Sałatka wielowarzywna
Definicja SAŁATKA WIELOWARZYWNA: Produkty: po 50 dag: kalafiorów, marchwi, cebuli, papryki, ogórków kiszonych i pomidorów zalewa (na każdy litr wody):
- łyżka soli
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka kwasku cytrynowego winiary
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- nasiona kopru
- ząbki czosnku (wedle upodobań)
- łyżeczka oleju Przygtowanie: Kalafiory rozdrobnij na różyczki i obgotuj. Obgotuj też oczyszczone i pokrojone w krążki marchew, cebulę i paprykę. Umyj ogórki i pomidory, i też pokrój je w talarki. Wymieszaj dokładnie składniki zalewy. Każdy słój napełnij zalewą do 1/3 wysokości. Następnie warstwami - nie dociskając ich - ułóż poszczególne warzywa (powinny być całkiem pokryte zalewą). Na wierzch każdego słoika wlej łyżeczkę oleju i zakręcone słoiki poddaj pasteryzacji - półlitrowe przez 20-25 minut, a większe - kilka minut dłużej.
Czym jest Sałatka wielowarzywna znaczenie w Słownik S .