Przepis na Sałatka z jarzyn z
SKŁADNIKI DO SAŁATKA Z JARZYN co to jest
Gotowanie Sałatka z jarzyn z sosami ziołowymi. Składniki do kalafior, 1 kalarepa, 1 biała rzodkiew.

Jak ugotować Sałatka z jarzyn z sosami ziołowymi

Definicja SAŁATKA Z JARZYN Z SOSAMI ZIOŁOWYMI: Składniki: 1 pęczek młodej marchewki, 1 mały kalafior, 1 kalarepa, 1 biała rzodkiew, 4 małe selery, 8 małych buraków, 200 g brokułów, 8 małych kartofli. Sos winegret z ziołami: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku cytrynowego, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/2 łyżeczki oregano, 1/2 łyżeczki bazylii, sól, pieprz, cukier. Sos serowo- ziołowy: 100 g serka homogenizowanego, 100 ml śmietany, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 1 łyżka posiekanej pietruszki lub koperku, sól, pieprz. Sposób wykonania: 1. Jarzyny umyc, starannie wyszorowac szczoteczka (nie obierac). Ugotowac razem w lekko osolonej wodzie marchew, rzodkiew i selery. Kazda z pozostalych jarzyn ugotowac oddzielnie. Odcedzic, ostudzic. 2. Buraczki, selery i rzodkiew obrac ze skorki. Rzodkiew pokroic na dlugie kawalki. Kalafior i brokuly podzielic na "rozyczki". 3. Przygotowac sos winegret. Cebule obrac, drobno posiekac, czosnek rozetrzec. Wymieszac oliwe z sokiem cytrynowym, sola, pieprzem i ziolami. Dodac cebule i czosnek. 4. Wszystkie jarzyny ulozyc dekoracyjnie na talerzu, polac sosem winegret. W oddzielnej miseczce podac sos serowo-ziolowy zrobiony z serka roztartego ze smietana i przyprawami.

Czym jest Sałatka z jarzyn z sosami znaczenie w Słownik S .