Jak ugotować Sałatka z karczochów z sosem pomarańczowym
Definicja SAŁATKA Z KARCZOCHÓW Z SOSEM POMARAŃCZOWYM: 1 duży bakłażan (500g),
2 łyżeczki soku z cytryny,
gruba sól kuchenna,
1 czerwona papryka posiekana,
1 zielona papryka posiekana,
słoik (ok. 200g) serc karczochów , ods?czonych i przeciętych na pół,
1/4 szklanki oliwy z oliwek
Sos pomarańczowy:
2 łyżeczki ods?czonych posiekanych zielonych papryczek,
4 pomarańcze podzielone na segmenty,
4 łyżeczki białego dresingu na occie balsamicznym Mazzetti,
2 łyżeczki utartej skórki z cytryny,
2 łyżki soku pomarańczowego,
2 łyżki cukru,
1 łyżka brandy,
1 szklanka oliwy z oliwek Gaea.
Przygotowanie
Pokrojonego bakłażana zalać sokiem z cytryny, posypać solą i pozostawić na 1 godzinę.
Przepłukać zimną wod? i ods?czyć na papierze kuchennym.
Smażyć bakłażana, papryki, i karczochy oddzielnie na oliwie aż zbr?zowieją. Ods?czyć z tłuszczu i zostawić do ostygnięcia.
Wymieszać warzywa z sosem pomarańczowym, przykryć szczelnie i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Przygotowanie sosu pomarańczowego:
Papryczkę, kawałki pomarańczy, biały dresing, skórkę, sok, cukier i brandy zagotować razem w garnku. Gotować pod przykryciem około 5 minut do czasu aż sos zmniejszy swą objętość o połowę. Dodać oliwę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Czym jest Sałatka z karczochów z sosem znaczenie w Słownik S .