Jak ugotować Sałatka z pieczarkami i matijasami
Definicja SAŁATKA Z PIECZARKAMI I MATIJASAMI: 8 matijasów
główka sałaty
25 dag pieczarek
6 łyżek borówek ze słoika
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka oleju
sól, pieprz
1 dymka
4 kromki ciemnego pieczywa Matijasy umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Pieczarki oczyścić, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać, wyłożyć na 4 talerze. PrzygotOwać sos: borówki osączyć, sok zachować. Oba rodzaje octu wymieszać, dodać 4 łyżki soku borówkowego, musztardę, sól, pieprz. Na końcu dodać olej. Całość dokładnie wymieszać. Dymkę pokroić w cienkie krążki, dodać z borówkami do sosu, wymieszać. Sosem polać sałatki. Podawać z pieczywem.
Czym jest Sałatka z pieczarkami i znaczenie w Słownik S .