Jak ugotować Sałatka z truskawek na ostro
Definicja SAŁATKA Z TRUSKAWEK NA OSTRO: Produkty: - 70 dag dużych stożkowatych truskawek
- 1 szklanka pitnego miodu
- 10 dag cukru pudru
- 10 listków mięty
- 10 listków bazylii
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 laski wanilii (przekrojonej wzdłuż) Wykonanie: W rondelku mieszamy miód pitny, cukier, liście bazylii i mięty (2 - 3 pozostawiamy do dekoracji), rozgnieciony lub zmielony pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Mieszając, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przecedzamy. Truskawki kroimy wzdłuż na pół. Układamy koncentrycznie na półmisku, skrapiamy przecedzonym syropem, przykrywamy przezroczystą folią i wstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Podajemy bardzo zimne z resztą syropu w miseczce i z biszkoptami.
Czym jest Sałatka z truskawek na ostro znaczenie w Słownik S .