Jak ugotować Sałatka żmudzka mięsno-chlebowa
Definicja SAŁATKA ŻMUDZKA MIĘSNO-CHLEBOWA: - 20 dag ugotowanego lub upieczonego mięsa
- 30-40 dag chleba wileńskiego lub razowego
- 3 kiszone ogórki
- 20 dag kiszonej kapusty
- 3 pory albo 10 ząbków czosnku
- 3 marchewki
- 3 ziemniaki
- 3 szklanki gotowanej fasoli
- 3/4 szklanki oleju
- sól
- pieprz
Chleb i mięso pokrój w kostkę. Drobniutko posiekaj obrane ogórki. Ugotuj marchew i ziemniaki, również pokrój je w kostkę. Pokrój kapustę kiszoną i pory lub ząbki czosnku (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Do dużej salaterki, najlepiej ze szkła żaroodpornego, włóż pokrojone składniki sałatki, dokładnie, ale delikatnie je wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Podgrzej olej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Polej sałatkę i jeszcze raz wymieszaj.
Czym jest Sałatka żmudzka mięsno znaczenie w Słownik S .