Przepis na Samosy
SKŁADNIKI DO SAMOSY co to jest
Gotowanie Samosy. Składniki do 6 łyżek ghiZmieszać składniki i wyrobić ciasto rękami przez ok. 10.

Jak ugotować Samosy

Definicja SAMOSY: szkl. mąki razowej, 1 szkl. wody, 1 łyżeczka soli, 6 łyżek ghi

Zmieszać składniki i wyrobić ciasto rękami przez ok. 10 min. Skropić wod?, przykryć ?ciereczką i odstawić na kilkadziesi?t minut. Z ciasta uformować kulki średnicy ok. 5 cm. Z kulek wałkować placki i przeci?ć na połowę.
Farsz warzywny:
1 kalafior, 0.2 kg ziemniaków, 1/4 szkl. groszku, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżeczka anyżu, 1/2 łyżeczki chili, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszk., 1/4 łyżeczki asofetidy (lub suszonej cebuli), 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki goĽdzików, 1 łyżeczka kolendry, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki ghi
Warzywa ugotować (najlepiej na parze), następnie wymieszać lub zgnieść na pastę. Masalę robimy zasmażając w małej ilości ghi rozdrobnione przyprawy. Zmieszać razem z warzywami.
Z połówek placków tworzyć stożki sklejając proste krawędzie. Nadzienie nakładać do 2/3 wysokości stożka. Następnie skleić półkoliste krawędzie i modelować ząbki. Smażyć na dobrze rozgrzanym ghi (samosy powinny pływać nie dotykając dna naczynia). Wyjmować, gdy będ? br?zowe i wysuszyć na sitku. Z braku ghi można użyć oleju roślinnego - np. sojowego.

Czym jest Samosy znaczenie w Słownik S .