Przepis na Sandacz pieczony
SKŁADNIKI DO SANDACZ PIECZONY co to jest
Gotowanie Sandacz pieczony po litewsku. Składniki do tartego chrzanu • 2 żółtka • przyprawy.

Jak ugotować Sandacz pieczony po litewsku

Definicja SANDACZ PIECZONY PO LITEWSKU: Składniki

• 1 kg sandacza • 25 gr słoniny • 5 dkg tartego chrzanu • 2 żółtka • przyprawy (bazylia, oregano) • zielenina (pietruszka, szczypior) • sok z cytryny • sól
Etapy przygotowania

1. Oczyszczonego i wypatroszonego sandacza umyć, przekroić wzdłuż na półówki usuwając kość kręgosłupa, pokroić ukośnie na porcje. Posypać pieprzem i sokiem z cytryny, pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min. 2. Następnie natrzeć przyprawami, posmarować chrzanem wymieszanym z żółtkami i posiekaną zieleniną, złożyć półówki razem, obłożyć cienkimi plastrami słoniny, obwiązać nitką, ułożyć w naczyniu i upiec w gorącym piekarniku. Po upieczeniu zdjąć słoninę, ułożyć na półmisku, udekorować cytryna i pomidorami.

Czym jest Sandacz pieczony po litewsku znaczenie w Słownik S .