Przepis na Sandacz w sosie
SKŁADNIKI DO SANDACZ W SOSIE co to jest
Gotowanie Sandacz w sosie kaparowym. Składniki do szklanki gęstej śmietany1 łyżka kaparówsok i.

Jak ugotować Sandacz w sosie kaparowym

Definicja SANDACZ W SOSIE KAPAROWYM: 1 kg filetów z sandacza
50-70 dag cebuli
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 łyżka kaparów
sok i skórka starta z cytryny
2 łyżki miodu
sól
pieprz
1 łyżka masła
Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odłożyć na kilkanaście minut. Cebulę obrać, zmiksować i wycisnąć sok tak aby otrzymać 2,5 szklanki soku. Filety z sandacza ułożyć z rynience do ryb lub w brytfannie, zalać sokiem z cebuli, zagotować. Zmniejszyć ogień, podgrzewać ok. 15 minut. Przygotować sos kaparowy: śmietanę zmiksować z 2-3 łyżkami wywaru z ryby, dodać skórkę z cytryny, miód i kapary. Przyprawić do smaku pieprzem. Żaroodporny półmisek posmarować masłem, ułożyć w nim rybę. Polać sosem. Zapiekać przez kilka minut w nagrzanym piekarniku do 200 st.

Czym jest Sandacz w sosie kaparowym znaczenie w Słownik S .