Jak ugotować Sarna pieczona z jabłkami
Definicja SARNA PIECZONA Z JABŁKAMI: Składniki:1 kg sarniny,
6 dkg masła,
1 kg winnych jabłek,
sól i pieprz do smaku,
0.5 szkl. wody.
Zaprawa:
1 pęczek włoszczyzny bez kapusty,
1 duża cebula,
1 łyżka oleju,
1 łyżka octu,
1 listek laurowy,
1 łyżeczka cukru,
10 ziaren pieprzu,
10 ziaren ziela angielskiego,
10 ziaren jałowca.
Sposób przyrządzenia: Na 2 - 3 dni przed przyrządzeniem pieczeni zrobić zaprawę. Zetrzeć na tarce do jarzyn warzywa, zemleć pieprz, ziele angielskie i jałowiec, wszystko razem ugnieść tak, by puściło sok, dodać olej, cukier, ocet i pokruszony listek laurowy. Obłożyć tym mięso i odstawić w chłodne miejsce. Przed przyrządzeniem wyjąć mięso z zaprawy, osuszyć w ściereczce. W szybkowarze, rozgrzać masło, obrumienić na nim sarninę, posolić i popieprzyć. Obłożyć połówkami oczyszczonych z gniazd nasiennych jabłek i wlać wodę. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 40 min. od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Czym jest Sarna pieczona z jabłkami znaczenie w Słownik S .