Przepis na Scaltsounia
SKŁADNIKI DO SCALTSOUNIA co to jest
Gotowanie Scaltsounia. Składniki do łyżeczka proszku do pieczenia- sok z 1 cytryny- 50 dag mąki.

Jak ugotować Scaltsounia

Definicja SCALTSOUNIA: Ciasto:
- 1 filiżanka oliwy
- 1 filiżanka wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sok z 1 cytryny
- 50 dag mąki
- cukier puder. Nadzienie: 25 dag orzechów włoskich
- 25 dag migdałów
- łyżeczka cynamonu
- 5 mielonych goĽdzików.

Zdejmij skórkę z orzechów i migdałów, posiekaj je lub grubo zmiel. Dodaj cynamon, goĽdziki i tyle miodu, aby powstała niezbyt gęsta masa. Zrób ciasto: wymieszaj wodę, olej, proszek do pieczenia i sok cytrynowy. Zagnieć z taką ilości? mąki, aby powstało twarde ciasto. Rozwałkuj je na grubość palca, wytnij kwadraty, na każdym ułóż porcję nadzienia. Rogi ciastek zagnij do środka i sklej nad nadzieniem. Ciastka ułóż na natłuszczonej blasze, piecz 15 minut w temp. 170°C. OstudĽ, posyp cukrem pudrem. Także i te ciastka możesz po upieczeniu zanurzyć w wodzie różanej.

Czym jest Scaltsounia znaczenie w Słownik S .