Jak ugotować Schab z sosem imbirowo-śliwkowym
Definicja SCHAB Z SOSEM IMBIROWO-ŚLIWKOWYM: Składniki • 75 dag schabu srodkowego bez kosci SOS: • 30 dag sliwek wegierek (moga byc mrozone) • kawalek (3 cm) swiezego imbiru • zabek czosnku • 1 lyzka sosu sojowego • 2 lyzki brazowego lub bialego cukru • gwiazdka anyzu lub cwierc lyzeczki nasion anyzku • 1 lyzka octu jablkowego • 2 male cebule dymki bez szczypioru • sol • pieprz Etapy przygotowania 1. Mieso umyc, osuszyc, pokroic na niezbyt grube kotlety, lekko rozklepac. 2. Przygotowac sos: sliwki umyc, usunac pestki i pokroic. Imbir obrac, oplukac, posiekac, wlozyc do rondelka. Dodac zmiazdzony czosnek, posiekana dymke, sliwki, sos sojowy, cukier, anyz lub anyzek. 3. Wszystko wymieszac, doprawic sola i pieprzem. Gotowac ok. 20 min., od czasu do czasu mieszajac (w miare potrzeby podlac woda). Sliwki powinny sie calkiem rozgotowac. 4. Wlac ocet i gotowac bez przykrycia 10 min., az sos bedzie mial konsystencje keczupu. Wtedy wyjac anyzek i dodac druga posiekana dymke. 5. Plastry miesa smarowac przygotowanym sosem i upiec z obu stron na rozgrzanym grillu. 6. Gotowy schab wyjac na talerze, polac reszta sosu. Podawac z pieczywem.
Czym jest Schab z sosem imbirowo znaczenie w Słownik S .