Jak ugotować Scotch eggs - jaja po szkocku
Definicja SCOTCH EGGS - JAJA PO SZKOCKU: - 10 jajek
- 1 cebula
- 50 dag mięsa mielonego
- 10 dag tartej bułki
- sól
- biały pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki mąki do panierowania
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztard?. Jajka obierz, ostudĽ i oklej mas? mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w m?ce, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osi?gnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Os?cz na papierowym ręczniku i ostudĽ. Podawaj z sałatką z porów lub selera.
Czym jest Scotch eggs - jaja po szkocku znaczenie w Słownik S .