Jak ugotować Serniczek z czekoladą
Definicja SERNICZEK Z CZEKOLADĄ: Składniki Spód: 0,5 kostki margaryny
250 g kg mąki
2 żółtka
0,2 szklanki śmietany
0,5 łyżeczki proszku do piecznia
0,5 szkl. cukru pudru Masa serowa: 1,2 - 1,5 kg twarogu
kostka margaryny
6 jaj
2 budynie (smietankowe lub waniliowe)
szklanka mleka
1,5 szklanki cukru gotowa polewa czekoladowa Wykonanie Ze składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić przez około 30 minut. Wyłożyć blachę ciastem. Podpiec w nagranym piekarniku w temp. 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie przygotować masę serową. Jeżeli posiadamy malakser, który równocześnie potrafi zmielić należy wrzucić wszystkie składniki (w przypadku za małej pojemności składniki podzielić na dwie porcje, potem wlać do jednej miski i wymieszać). Jeżeli robimy tradycyjnie to: twaróg zmielić przez maszynkę (dwa lub trzy razy, wszystko zależy od tego jaki sernik lubimy - czy jednolity, o konsystencji rozpływającej się w ustach czy taki, gdzie twaróg jest wyczuwalny). Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać margarynę, powoli dodawać twaróg, wlać mleko, wsypać budynie. Na koniec dodać ubita pianę z białek. Jak ktoś lubi można dodać omiziane w mace rodzynki. Wyłożyć na podpieczoną blachę, piec ok. 1 godziny, po czym, po wyłaczeniu, bez otwierania piekarnika zostawić na 10 minut. Dalej zostawić na następne 10 minut przy uchylonych drzwiczkach i dopiero wtedy wyjąć. Po ostygnięciu polać przygotowaną polewą.
Czym jest Serniczek z czekoladą znaczenie w Słownik S .