Jak ugotować Sernik Amerykański
Definicja SERNIK AMERYKAŃSKI: Składniki Spód:
10 kruchych herbatników
60 gram masła
60 gram cukru Ciasto: 230 gram naturalnego serka z opakowania
100 gram cukru
2 duże jajka
1 łyżeczka vanili (esencji lub proszku) Polewa: 140 gram kwaśniej śmietany
2 łyżki cukru 1 łyżeczka vanili (esencji lub proszku) Wykonanie Spód: Rozgnieść dość dobrze herbatniki (można je wrzucić do plastikowej torby i stłuc wałkiem do ciasta). Wymieszać herbatniki z cukrem. Rozpuscić masło i wymieszać je z herbatnikami i cukrem. Masa wyłożyć spód niedużej okragłej blachy tworzac na brzegu sciankę wysokości ok. 2 cm. Masa nie powinna być zbyt gruba, najlepiej ok. 2 cm. Ciasto: Ubić serek aż będzie gładki. Dodać cukier i wymieszać. Mieszając wbić powoli jajka. Dodać vanili. Ciasto wlać do blachy z przygotowanych uprzednio herbatnikowych spodem. Piec 20 min. w rozgrzanym wcześniej piekarniku (190 stopni). Po 20 min. wyjąć z piekarnika i ostudzić przez 15 minut. Polewa: Wymieszać razem kwaśną smietanę, cukier i vanilię. Polać nia delikatnie ostudzone lekko ciasto i wstawić ponownie do piekarnika na 10 minut. Tym razem piekarnik musi być rozgrzany do 220 stopni. Po 10 minutach wyjąć z pikarnika, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.
Czym jest Sernik Amerykański znaczenie w Słownik S .