Jak ugotować Sernik Babci
Definicja SERNIK BABCI: Składniki: Ser:
kostka margaryny, 1i1/2kg sera najlepszy naramowicki, 6 jajek, 2 szklanki cukru,
2 jasne budynie, 1/2 olejku waniliowego i 1/2 olejku migdałowego, trochę soku z cytryny, rodzynki, skórka pomarańczowa, płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto:
2 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1/2 kostki margaryny, płaska łyżeczka proszku Lukier:
1/2 kg cukru pudru, sok z 1 cytryny. Wykonanie: Ser przekręcić 2 razy przez maszynkę. Cukier utrzeć z margaryną i żółtkami ostrożnie dodać olejki i sok z cytryny żeby się nie zwarzyło. Następnie dodawać po łyżce sera na końcu dodać budynie, bakalie, proszek i pianę z 6 białek - wymieszać. Z podanych składników dobrze zagnieść ciasto, rozłożyć na blasze.
Na ciasto utrzeć skórkę z cytryny, nałożyć ser i piec około godziny może trochę dłużej jak się zrumieni.
Czym jest Sernik Babci znaczenie w Słownik S .